Svastike Antifasistima

NIŠ - U kakvom stanju se nalaze najznačajniji spomenici posvećeni NOB i partizanima širom Srbije (2)

Svastike antifašistima

Na spomeniku Tri pesnice, podignutom 1963. kao simbol „bunta naroda protiv fašističkog okupatora“, mogu se videti nacistički grafiti

AUTOR: ZORICA MILADINOVIĆ

„Što majstori za dana sagrade, to sve vila za noć obaljuje“, pokušava da bude duhovit Nišlija, koji živi u neposrednoj blizini Spomen parka Bubanj.

Ipak, ovaj Spomen park noću ne „obaljuje“ vilama, koja, jednom davno, tri godine nije dozvoljavala zidanje Skadra, već „savremeni“ vandali. Koji su, uz to, daleko uporniji od prethodnice.

Ovaj spomen park, inače stratište na kojem su fašisti, prema dostupnim podacima, streljali 10.000 Srba, Roma i Jevreja, danas izgleda prilično zapušteno. Očevici tvrde da se huligani, „pod okriljem noći“, često zabavljaju razbijanjem betonskih sedišta u otvorenom amfiteatru. Sa stakleno-metalne kapele odnose se i metal i staklene ploče. Sportski tereni se danju koriste, a noću devastiraju. Osvetljenje u parku je slabo jer se sijalice uredno razbijaju. Ma koliko se popravljale, česme žive jedan dan, posle su bez slavina. Po obodima parka su mini-deponije. Na spomeniku Tri pesnice, podignutom 1963, koji simbolizuje „bunt naroda protiv fašističkog okupatora“, mogu se videti nacistički grafiti. Čim se prefarbaju, noću „izbijaju“ nove „svastike“ i druge skarednosti.

Ipak, ima mišljenja da su huliganska „orgijanja“ samo posledica činjenice da ovim spomen-parkom niko ne gazduje. Mada je još daleke 1979. proglašen spomenikom od izuzetnog nacionalnog značaja, grad Niš ga ne održava sistemski već sporadično. Park nema čak ni čuvarsku službu. Javni radovi, koji se svake godine organizuju, kao i povremena finansijska podrška grada u izgradnji i rekonstrukciji kapele, sportskih terena i amfiteatra nisu dovoljni.

- Spomen park ćemo u narednoj budžetskoj godini poveriti izviđačkim organizacijama, koje su ga već uspešno koristile za mnoge manifestacije. Istovremeno, organizovanje čuvarske službe biće povereno JKP Medijana. Sve to trebalo bi da doprinese njegovom boljem održavanju - najavljuje gradski većnik Miodrag Radović.

I drugi memorijalni kompleks iz Drugog svetskog rata, Spomen logor Crveni krst, trebalo bi da doživi bolje dane u „narednoj budžetskoj godini“. Direktor niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Mile Veljković kaže da je Ministarstvo za rad najavilo da će 2010. godine izdvojiti sredstva za spomenike kulture iz ovog istorijskog perioda, a niški Logor će „sigurno ući u taj program“. Zavod je, inače, ove godine konkurisao kod tog ministarstva sa projektom uređenja Spomen logora, ali „nije bilo novca“.

Ipak, ovaj logor je u boljem stanju od Spomen parka Bubanj. Nekadašnji koncentracioni logor na Crvenom krstu u Nišu ima „gazdu“. Poveren je na upravljanje niškom Narodnom muzeju koji za njegovo održavanje dobija budžetska sredstva. Logor ima čuvarsku službu i vodiče koji „rade 24 časa dnevno“.

- Među memorijalnim kompleksima iz ovog perioda logor Crveni krst je najočuvaniji u Srbiji i jedan od najočuvanijih na Balkanu - tvrdi pomoćnik direktora Narodnog muzeja Vladimir Novaković.

Ipak, i održavanje Logora Crveni krst svodi se na „tekuće“. Kompleks dugo nije renoviran. Sa plafona i zidova otpada malter. A ni vandali ga ne štede. Kukasti krstovi i ostali grafiti mržnje uredno se prefarbavaju, ali ih je pre tri godine, zahvaljujući medijima, videla i svetska javnost. „Holokaust - jevrejska laž kojom vladaju svetom“, „Smrt Sorošu, Kandićki i Lihtovoj“ i „Srbin u Srbiji mora biti prvi“, uz kukaste krstove i četiri ocila, bile su neke od poruka na ulazu i zidovima kompleksa kroz koji je tokom Drugog svetskog rata prošlo 15.000 Srba, Roma i Jevreja. Logor je, inače, najpoznatiji po bekstvu 105 zatvorenika 12. februara 1942. godine, posle kojeg je streljano 1.100 ljudi u znak odmazde zbog 11 poginulih nemačkih vojnika.

http://www.danas.rs/vesti/drustvo/terazije/svastike_antifasistima_.14.html?news_id=168414

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License