Dragacevac Svetolik

U danima kada Evropa slavi 60 godina od pobede nad fašizmom Radio Beograda 202 donosi priču o čoveku koji se u Kraljevini Jugoslaviji među prvima javno usprotivio Hitleru. Sreski načelnik Paraćina u penziji Svetolik Dragačevac napisao je 25.marta 1941. pismo i poslao ga direktno u kancelariju vođe Rajha u Berlin. Dva meseca kasnije Dragačevac je uhapšen u Paraćinu i odveden u logor Mauthauzen gde je i umro 1942. godine. Komunistička vlast nikada nije priznala herojstvo ovog čoveka. Priznanje da je bivši sreski načelnik prvi ustao protiv fašizma značilo bi rušenje komunističke ideologije i privilegije da antifašisti budu samo partizani. I tako, priča koja zaslužuje veliku pažnju u ovoj zemlji skoro da nikada nije ispričana.
U emisiji «Svetolik Dragačevac, priča o jednom čoveku» govore Velibor Kaćunković, rudarski inženjer u penziji i očevidac događaja, Slavka Lalković komšinica porodice Dragačevac, Goran jedini rođak Svetolika Dragačevca, Miša Milenković glavni i odgovorni urednik RTV Paraćin, Predrag Vučković direktor Muzeja u Paraćinu. U emisiji su korišćeni arhivski snimci Radio Beograda iz 1941: izjava predsednika tadašnje vlade Dragiše Cvetkovića, proglas kralja Petra II Karađorđevića, patrijarha Gavrila, kao i Hitlerovi govori.
Emisija «Svetolik Dragačevac, priča o jednom čoveku» emitovana je na programu Radio Beograda 202 u petak 06. maja 2005 u 13 časova. Deo je serijala «Dokument».
Novinar Irena Stević, tonska realizacija Srđan Milovanović. Narator Dejan Đurović. Pismo Svetolika Dragačevca čitao Vojin Vojinović. Inserte iz novine Politika Verica Đaković. Sadržaj Gestapovog prepisa interpretirao je Dušan Rašeta. U emsiji su korišćeni arhivski tonovi radio Beogarad iz 1941 godine snimljeni na fonografu. U pripremi emisije od veliki koristi bio je Gestapoov dosijea Svetolika Dragačevca koji je nedavno iz Državne bezbednosti predat Arhivu Beograda. U emsiji je korišćen i zapis pesme Lili Marlen snimljen 1939. godine u izvođenju Lale Anderson.

izvor…arhiv rts-a

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License